Uzman Uyardı: Her 5 Çocuktan Biri Obez

Obezite Uzmanından Uyarı: Her 5 Çocuktan Birinde Obezite Görülüyor

Ankara – Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu, her beş çocuktan birinin obez olarak görüldüğüne dikkati çekti ve hekim kontrolünde tedavinin önemine vurgu yaptı.

Son günlerde sıkça tartışılan obezite tedavilerine ilişkin ‘Obezitenin Tıbbi Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar’ adlı bilimsel konferans, Medicana International Ankara Hastanesi’nde düzenlendi. Medicana Sağlık Grubu Bilim Kurulu Başkanı ve Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tezer Kutluk’un moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda, son gelişmeler Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu tarafından aktarıldı.

Yaşamı kısaltan önemli bir kronik hastalık olan obezitenin tedavisi için kullanılan iğnelerin doktor kontrolünde kullanılmasının önemine vurgu yapıldı. Doktor önerisi olmadan kullanıldığında riskler ortaya çıkarken, kontrollü kullanıldığında faydaları olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu: “Obezite Türkiye’de Önemli Bir Sağlık Sorunu”

Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu, obezitenin dünyadaki en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de obezitenin arttığını ve Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olduğumuzu belirtti.

Obezite tedavisinde kullanılan iğnelerin doktor önerisi olmadan kullanılmaması gerektiği üzerinde duran Prof. Dr. Aydoğan Aydoğdu, “Bu ilaçlar sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Medikal tedavi yolundaki başarısızlık durumunda cerrahi müdahale de düşünülebilir. Önemli olan doğru beslenme, hareket ve gerekirse cerrahi tedavi ile uygun tedavi planını yapmaktır.” şeklinde konuştu.

Çocuklarda obeziteye dikkat çeken Aydoğdu, günümüzde çocukların hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının obezite oranlarını artırdığını söyledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Sağlık

Related Posts

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…