İngiltere’de Batı Nil alarmı: Sivrisineklerde ilk kez virüs tespit edildi

İngiltere’de Sivrisineklerde Batı Nil Virüsü Tespit Edildi

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede ilk kez sivrisineklerde Batı Nil virüsü tespit edildiğini duyurdu. Ancak yetkililer, genel halk için riskin “çok düşük” olduğunu ve virüsün ülkede sivrisinekler arasında yayılım gösterdiğine dair bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Batı Nil virüsü, enfekte kuşları ısıran sivrisinekler yoluyla yayılıyor ve dünyanın birçok bölgesinde, özellikle Avrupa kıtasında yaygın olarak görülüyor. İklim değişikliği gibi faktörler ise sivrisinek türlerinin ve taşıdıkları hastalıkların daha kuzey bölgelere yayılmasına neden oluyor.

Şimdiye kadar İngiltere’de bu virüsü yerel olarak kapmış hiçbir insan vakasına rastlanmadı. Ancak 2000 yılından bu yana yurt dışı seyahatiyle bağlantılı 7 vaka kaydedildi.

UKHSA ile Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı (APHA) tarafından yürütülen bir araştırma kapsamında, 2023 yılında Nottinghamshire’daki Retford yakınlarındaki göletlerden toplanan sivrisineklerde virüs parçacıkları tespit edildi.

UKHSA seyahat sağlığı ve enfeksiyonlardan sorumlu müdür yardımcısı Dr. Meera Chand, “Bu virüs Avrupa’da zaten yaygın olduğu için, İngiltere’de görülmesi beklenmeyen bir durum değildi” dedi.

Araştırmayı yürüten Dr. Arran Folly ise, tespitin iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak sivrisinek kaynaklı hastalıkların yeni bölgelere yayılmasının bir parçası olduğuna dikkat çekti. İngiltere’ye özgü sivrisinek türü Aedes vexans’ın ülkede yaygın olduğunu belirten uzmanlar, artan sıcaklıklarla birlikte başka türlerin de İngiltere’ye gelebileceği ve yeni hastalık riskleri doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Sivrisinekler genellikle su birikintilerinde ürüyor. Uzmanlar, bu alanların ortadan kaldırılmasını, ayrıca sivrisinek kovucu gibi kişisel koruyucu önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor.

Batı Nil virüsü çoğu zaman belirti göstermiyor. Ancak enfekte kişilerin yaklaşık yüzde 20’sinde baş ağrısı, yüksek ateş ve deri problemleri gibi belirtiler görülebiliyor. Nadir durumlarda ise ölümcül olabiliyor.

Geçtiğimiz yıl İspanya’nın Sevilla kentinde virüs nedeniyle beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından protestolar düzenlenmişti.

Related Posts

Trump karşıtı gösteride sahne alan Musk’ın kızı dünyayı salladı

İş adamı, mühendis, endüstriyel tasarımcı ve teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın kızı Vivian Jenna Wilson, Los Angeles’ta düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump karşıtı etkinlikte sahneye çıkarak dikkat çekici bir dans performansı …

Barış için diplomasi: Trump ve bölge liderleriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail saldırısıyla alarm durumuna geçen bölge ülkelerinin liderleri ve ABD Başkanı Trump’la telefonda görüştü.

İsrail bomba İran füze yağdırdı

İsrail dün de saldırılarına devam etti. Tahran’da bir siteyi hedef alarak 20’si çocuk 60 sivili katleden İsrail, İsfahan, Natanz ve Tebriz’de nükleer tesisleri vurdu. Basra Körfezi’ndeki en büyük doğalgaz sahası Güney Pars’ı da hedef alan İsrail, Hürmüzgan, Kirmanşah, Batı Azerbaycan, Loristan ve Huzistan’a bomba yağdırdı. İşgal ordusu, Hürremabad’da ise yeraltı füze deposunu vurduğunu ileri sürdü.

Katar Emiri Al Sani, Trump ile İsrail-İran gerilimini görüştü

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkanı Donald Trump’la ⁠⁠İsrail’in İran’a yönelik şiddetli saldırılarıyla başlayan gerilimi ele aldı. Katar Emirlik Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre, Katar Emiri Şeyh Temim, ABD Başkanı Trump’la …

İran için kritik nükleer sızıntı açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’daki nükleer tesislerden Natanz’da radyasyon ve kimyasal sızıntı meydana geldiğini duyurdu. Ajans, olayın kontrol altına alınabilecek düzeyde olduğunu belirtirken, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi …

Tahran ve Tebriz’de yeni patlama sesleri yükseliyor

Son dakika gelişmelerine göre Tahran ve Tebriz’de patlama sesleri yeniden başladı. Şehrin güneyine yapılan saldırılara karşı İran Hava Savunma Sistemleri de devreye girdi