Güney Çin Denizi’nde gerilim artıyor

Çin ve Filipinler Arasında Gerilim: Güney Çin Denizi’nde Araştırma Gemileri Engellemesi

Çin Sahil Güvenliği ve Donanma unsurlarının, Güney Çin Denizi’nde Filipinler’e ait iki araştırma gemisini engellemesi, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Olay, egemenlik ihtilafı bulunan Spratly Adaları’nın kuzeyinde, Sandy Resifi yakınlarında gerçekleşti.

Filipinler Sahil Güvenliği’nden yapılan açıklamaya göre, Çin Sahil Güvenlik gemileri, bölgedeki araştırma faaliyetlerini sürdüren Filipinler’e ait iki gemiye yaklaşarak engellemeye çalıştı. Ayrıca, Çin donanmasına ait bir helikopter, adacıktan kum numunesi toplamak üzere hareket eden iki Filipin botunun üzerinde uçarak, bu araştırma görevini engelledi.

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada, iki Filipin gemisinin bölgeye yasa dışı girdiği ve resife yaklaşarak numune toplamaya çalıştıkları belirtildi. Çin, bu tür faaliyetleri uyarılarla engellediğini ifade etti.

Sandy Resifi, farklı ülkeler tarafından farklı isimlerle anılmakta; Çinliler “Tieşien Jiao”, Filipinlerliler “Bailan” ve Vietnamlılar “Dao Son Ca” olarak adlandırmaktadır. Resif, 1974’te Vietnam tarafından işgal edilmiş, ancak son 25 yıldır herhangi bir ülkenin tam kontrolü altında olmamaktadır. Bu 7 hektarlık kum adacığı, Güney Çin Denizi’ndeki gerilim noktalarından biri haline geldi.

Güney Çin Denizi’ndeki Egemenlik İhtilafı

Güney Çin Denizi, II. Dünya Savaşı sonrasından itibaren bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına sahne olmuştur. Çin, 1947’de yayımladığı harita ile bölgenin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunmuş, bu bölge zengin yer altı kaynakları ve stratejik önem taşıdığı için Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bölgedeki haklarını savunmaktadır.

Çin’in, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesi, askeri varlık göstermesi ve sivil gemi filolarıyla bölgede etkinliğini arttırması, bölgedeki diğer ülkeler ve ABD tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. 2016 yılında, Hollanda’nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler’in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerini yasal bulmamıştı.

Related Posts

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

Trump’tan Kanada Başbakanı Carney’e olay yanıt

Kanada Başbakanı Mark Carney Salı günü Beyaz Saray’daki bir toplantı sırasında Başkan Donald Trump’a Kanada’nın asla satılık olmayacağını söyledi. Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olabileceğini defalarca dile getiren Trump ise bu sözlere “Asla asla …

Kocasının 8 yıldır sakladığı sır yüzünden hayatını kaybetti

Amerika’da yaşayan Denise Broadie isimli kadın kanser olduğunu sanıyordu… Fakat kocasının sakladığı bir sır yüzünden hayatını kaybetti.

Murat Yetkin: ABD Büyükelçisi’nin Ankara’ya gelişiyle PKK süreci hızlanacak

Murat Yetkin: ABD Büyükelçisi’nin Ankara’ya gelişiyle PKK süreci hızlanacak

Lokantaya av tüfeğiyle ateş açtı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde kimliği belirsiz saldırgan, otomobiline binmek üzere olan 1 kişiye av tüfeğiyle ateş açtı. Saldırıya uğrayan ve saldırıyı gerçekleştiren kişi olay yerinden kaçarken, olay sırasında lokantada yemek yiyenlerin yaşadığı panik anları kameraya yansıdı.

Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dünyadaki 2 milyon Dürzi’nin yaklaşık 800 bini Suriye’de yaşadığı biliniyor. Dürziler ne kadar da dini bir yapı olarak bilinseler de zaman zaman siyaset ve çatışmalarda da aktif rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir