Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, TBMM tarafından 3 Şubat 2022’de kabul edilen 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun meslek basamaklarının tekrar hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere fiyat ve ek derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılı imtihanın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi üzere değerli özlük hakları ihtiva etmesi istikametiyle öğretmenlerin beklentilerini ve sendikanın toplu kontrat masasına taşıdığı taleplerini karşıladığı tabir edildi.
Ancak kanunun “meslek kanunu” olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten mahrum olduğu, 1 milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, misyon ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığı belirtilen açıklamada, ek düzenlemelere muhtaçlık olduğu aktarıldı.
“Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yine düzenlenmelidir.” denilen açıklamada, Ulusal Eğitim Bakanlığına, TBMM Başkanlığına, Mecliste kümesi bulunan partilerin yöneticilerine Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan kanun taslağının sunulacağı bildirildi.
– Sendikanın taslağında hangi teklifler var?
Sendikanın teklifleri ortasında, meslek basamaklarında ilerlemenin, yalnızca öğretmenlikteki hizmet mühleti ile eğitim programı ve mesleksel çalışmaya dayalı olarak tasarlanması ve öğretmenlikte 8 yılını tamamlayanların uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlayanların ise başöğretmenlik unvanı alabilmesi yer alıyor.
Sendikanın öteki teklifleri ortasında şunlar bulunuyor:
– Öğretmen unvanlı takımlarda bulunmakta iken, fiilen öğretmenlik yapmayanlar yahut sonrasında öğretmen takımı dışındaki takımlara atananlara da uzman ve başöğretmenlik için müracaat hakkı tanınmalıdır.
– Eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı öğretmenliğin yanında ikinci misyon kapsamında yürütülmeli; lakin dört yıl yahut daha fazla vadeli görevlendirmeler, özlük hakları, atama ve terfi istikametinden şube müdürü takımında geçirilmiş müddetlerden sayılmalıdır.
– Eğitim kurumu yöneticiliğine görevlendirilmek için Ulusal Eğitim Bakanlığınca yapılacak yazılı imtihanda başarılı olma kaidesi kâfi görülmeli; yazılı imtihanda 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere müracaatta bulunabilmelidir.
– Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yönetici ve öğretmenlere vazife yerine nazaran yüzde 10 ila yüzde 90 ortasında değişen oranlarda ek tazminat ödenmelidir.
-Milli Eğitim Bakanlığı takımlarında misyon yapanlardan fiilen eğitim kurumu yöneticiliği yahut öğretmenlik yapıyor olmak ya da yapmış olmak kaydıyla, uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 60, başöğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 120 oranında eğitim-öğretim tazminatı ödenmelidir.
– Eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığına; eğitim kurumu müdürlerine yüzde 200, eğitim kurumu müdür başyardımcılarına yüzde 185, eğitim kurumu müdür yardımcılarına yüzde 175, öğretmenlere yüzde 150 oranlarının uygulanması suretiyle hesaplanan meblağda ek ödeme yapılmalıdır.
– Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere ödenecek net aylık fiyat ile ek ders fiyatı, bu bireylerin dengi olan resmi okullarda misyonlu yönetici ve öğretmenler için tespit edilen ölçüden az olmamalıdır.
– Kontratlı öğretmenler koşulsuz ve direkt öğretmen takımlarına geçirilmeli ve sözleşmelilikte geçen mühletleri hizmet müddetlerinden sayılmalıdır.
-Ücretli öğretmenlere ödenecek aylık net fiyat fiyatı, aylık net minimum fiyattan az olmamalı, bu şahısların sigorta prim ödeme gün sayıları aylık 30 gün üzerinden hesaplanmalıdır.
– Eğitim kurumu yöneticilerine ve öğretmenlere ek bir derece verilmelidir.