Dr. Demirbaş’tan kanserden korunmak için beslenme önerileri

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Betül Demirbaş, beslenmede özellikle rafine edilmiş unların kullanımının kolorektal, mide, üst sindirim sistemi, meme ve tiroid kanserleri riskini arttırdığını belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirbaş, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından 4 yılda bir Dünya Kanser Raporu hazırlandığını aktardı.

Geçen yıl yayımlanan raporda, 2022’de kanser teşhisi konulan kişi sayısının 20 milyon olduğu ve kanser nedeniyle 9,7 milyon ölümün yaşandığının bildirildiğine değinen Demirbaş, “Raporda yapılan tahminlere göre 2050’de dünyada 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının olacağı öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

Demirbaş, dünya genelinde her 5 kişiden birinin kansere yakalandığını, 9 erkekten biri ve 12 kadından birinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Dünya genelinde 2022’de en sık görülen kanser türlerinin sırasıyla akciğer, meme, kolorektal, prostat ve mide kanseri olduğunu ifade eden Demirbaş, Türkiye’de 2022’de 240 bin 13 yeni kanser vakasının tespit edildiğini kaydetti.

“Fazla kilolu veya obez olmak kansere yakalanma riskini artırıyor”

Günlük yaşamda kanser riskini arttıran ya da azaltan faktörler olduğuna işaret eden Demirbaş, şu değerlendirmede bulundu:

“Özellikle sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma, radyasyona maruziyet, yüksek yağlı besinlerin fazla miktarda tüketimi, yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi, yetersiz posa tüketimi, olumsuz çalışma koşulları, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, fiziksel hareketsizlik, fazla kilolu veya obez olmak kansere yakalanma riskini artırmaktadır.”

Demirbaş, özellikle meme, kalın bağırsak-rektum ve kan kanserlerinin obez bireylerde normal ağırlıktakilere göre daha fazla görüldüğünü belirtti.

Yağlı besinler ve bozulmuş yağ tüketiminin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin de alımının artmasına neden olduğunu ifade eden Demirbaş, “Beslenmede özellikle rafine edilmiş unların kullanımı kolorektal, mide, üst sindirim sistemi, meme ve tiroid kanserleri riskini arttırmaktadır.” bilgisini paylaştı.

Demirbaş, beslenme şeklinin kanser oluşumunda etkili olmasının yanı sıra hastalığın kendisinin de bireyin beslenme durumunu olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Kanserden korunmak için beslenme önerilerini de paylaşan Demirbaş, şu tavsiyelerde bulundu:

“Sağlıklı vücut ağırlığına ve bel çevresine ulaşmak, ağırlık kazanımından kaçınarak bu ağırlığı korumak, mevsimin taze sebze ve meyvelerini seçerek, günlük en az beş porsiyon ve üzerinde tüketmek, tüketmeden veya hazırlamadan önce suyun altında, gerekli durumlarda sirkeli suda bekleterek, iyice temizlemek, posa alımını arttırmak, süt ve süt ürünleri tüketimini en az 2 porsiyon/gün olarak tüketmek, kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeriği yüksek olan yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlamak, enerji yoğunluğu düşük besinlerin tüketimini tercih ederek, fast food tarzı besinlerin tüketimini azaltmak, mümkünse hiç tüketmemek.” (AA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Kar yağışı nedeniyle 25 ilde eğitime ara verildi

TIKLAYIN | Muharrem İnce’nin CHP’ye katılımına 30 milyon liralık borç engeli!

TIKLAYIN | Devlet Bahçeli, kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı

TIKLAYIN | MHP’li başkan denetim talebinde bulundu, AKP’li eski başkan tutuklandı!

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Dört yıl sonrayı düşünmek titretiyor!

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Farkında mısınız; tayin edilmiş savcı, seçilmiş İmamoğlu için “Muhtar bile olamaz” dedi

TIKLAYIN | Sendikalar kamu işçisi için yüzde 95 zam istiyor

 

Related Posts

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Türkiye’de geçen yıl anne ölüm oranı yüz binde 11,5’e geriledi: En düşük seviye

Sağlık Bakanlığı, 2024’te anne ölüm oranının yüz bin canlı doğumda 11,5’e düştüğünü ve bu değerin Türkiye’de bugüne kadar kaydedilen en düşük oran olduğunu açıkladı. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızlarında da düşüş yaşandı. Açıklamada, bu başarıyla 2025 hedeflerinin aşıldığı belirtildi.

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

Otozomal resesif ataksi hastalığı görülmüyor, anlaşılmıyor: Farkındalık artırılmalı

Otozomal resesif ataksiler, yaşamı hem fiziksel hem de sosyal yönden zorlaştırıyor. Uzmanlar, hastalık hakkında toplumsal farkındalığın azlığı ve erişilebilirlik sorunlarının genç hastaları sosyal izolasyona sürüklediğine dikkat çekiyor. Bilgilendirme, destek ve erişim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.