“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Uzman Diyetisyen Edanur Usta: Dondurmayı Bilinçli Tüketin!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Edanur Usta, dondurmanın dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren dondurmaların tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden, içeriği bilinen ve uygun şekilde saklanmış ürünlerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Usta, dondurmanın sağlık açısından önemli bir besin olduğunu ifade ediyor.

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar dondurma tüketmeye başladı. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, yanlış tüketildiği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilecek olan dondurma hakkında önemli bilgiler veriyor. Dondurmanın köklü bir geçmişi olduğunu belirten Usta, Türk mutfağına dondurmanın 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığını açıklıyor.

Dondurma İçeriği ve Etkileri

Dondurmanın ana malzemeleri süt, şeker ve saleptir. Günümüzde ise çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler içeren farklı dondurma çeşitleri de üretilmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri de önemli bir konu. Dyt. Usta, dondurmanın süt içeriği sayesinde dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dondurma Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Önemli

Porsiyon kontrolünün dondurma tüketiminde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usta, içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan dondurmaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Besin etiketlerini okumanın önemine dikkat çeken Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Evde Dondurma Yapımı

Dyt. Usta, evde kolayca dondurma yapabileceğimizi belirtiyor. Dondurulmuş meyvelerle, yoğurt, süt veya krema kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebileceğimizi söylüyor. İsteğe bağlı olarak bal, kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi ekleyerek kendi dondurmamızı hazırlayabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Kolesterol bildiğiniz gibi değil

Damar sertliği ve kalp krizi dendiğinde akla hemen LDL yani kötü kolesterol gelir. Tek suçlu gibi düşünülür… Oysa LDL yüksekliği, bu sorunların nedenlerinden sadece biridir… Çünkü başka tehlikeler de vardır.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Yediğiniz dondurmalara dikkat: Katkı maddeleri dikkat eksikliğine yol açabilir

Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin, çocuklarda dikkat eksikliği ve davranış bozukluklarına yol açabildiğini söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Çocuğunuzun en sevdiği o rengarenk dondurma, düşündüğünüzden daha fazlasını içeriyor olabilir” dedi.

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.