“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

Uzman Diyetisyen Edanur Usta: Dondurmayı Bilinçli Tüketin!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Edanur Usta, dondurmanın dengeli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ içeren dondurmaların tüketiminin insülin direnci, karaciğer yağlanması ve obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden, içeriği bilinen ve uygun şekilde saklanmış ürünlerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatan Usta, dondurmanın sağlık açısından önemli bir besin olduğunu ifade ediyor.

Yaz Aylarının Vazgeçilmezi: Dondurma

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte insanlar dondurma tüketmeye başladı. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Edanur Usta, yanlış tüketildiği takdirde sağlık sorunlarına yol açabilecek olan dondurma hakkında önemli bilgiler veriyor. Dondurmanın köklü bir geçmişi olduğunu belirten Usta, Türk mutfağına dondurmanın 1800’lü yıllarda Kahramanmaraş’ta ulaştığını açıklıyor.

Dondurma İçeriği ve Etkileri

Dondurmanın ana malzemeleri süt, şeker ve saleptir. Günümüzde ise çeşitli katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler içeren farklı dondurma çeşitleri de üretilmektedir. Besleyici içeriğinin yanı sıra dondurmanın sağlık üzerindeki etkileri de önemli bir konu. Dyt. Usta, dondurmanın süt içeriği sayesinde dopamin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının salınımını tetikleyebileceğini belirtiyor.

Dondurma Tüketiminde Porsiyon Kontrolü Önemli

Porsiyon kontrolünün dondurma tüketiminde oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usta, içeriğinde yüksek oranda şeker bulunan dondurmaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Besin etiketlerini okumanın önemine dikkat çeken Usta, dondurma tercihinin güvenilir üreticilerden yana yapılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca dondurmanın -18 derecede saklanması ve bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Evde Dondurma Yapımı

Dyt. Usta, evde kolayca dondurma yapabileceğimizi belirtiyor. Dondurulmuş meyvelerle, yoğurt, süt veya krema kullanarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebileceğimizi söylüyor. İsteğe bağlı olarak bal, kakao parçacıkları veya limon kabuğu rendesi ekleyerek kendi dondurmamızı hazırlayabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak: DHA

Related Posts

Çocuğum hangi sporu yapsın? Genetiğin şifresi yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Hücrelerin koruma kalkanı

Vücutta birçok biyolojik süreçte kritik rol oynayan ‘sistein’in hücresel düzeyde koruma sağlayan önemli bir amino asit olduğuna dikkat çeken Demet Erciyes ‘’Bu bileşiğin bağışıklık sistemini güçlendirmeden yaşlanma belirtilerini geciktirmeye kadar çok önemli etkileri var’’ dedi.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bill Gates, servetinin yüzde 99’unu Gates Vakfı’na bağışlıyor

ABD’de Microsoft’un kurucu ortağı milyarder iş insanı Bill Gates, kişisel servetinin yüzde 99’unu sağlık ve eğitim alanında çalışmalar yürüten Gates Vakfı’na bağışlayacağını açıkladı.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.