Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Dışişleri’nden İsrail’e ‘Suriye’ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Suriye’nin güneyine yönelik düzenlendiği saldırıları kınadı.

Ahmet Özer yeniden hakim karşısında!

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in, “terör örgütüne üye olma” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması başladı.

Akülü aracıyla site havuzuna düşen çocuk hayat mücadelesi veriyor

Samsun’un Atakum ilçesinde Ö.A.I. (4), akülü arabasıyla sitenin havuzuna düştü. Havuzdan çıkarılıp kaldırıldığı hastanede yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Ö.A.I.’nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Gazze’de ateşkes ‘çökmenin eşiğinde’

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Filistinli yetkililer, Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin yürütülen müzakerelerin “çökmenin eşiğinde” olduğunu ifade etti.

Rusya 26 seyir füzesi ve 597 İHA ile Ukrayna’ya saldırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ordusunun ülkesine 26 adet seyir füzesi ve 597 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Özgür Özel’den Malatya mitingine çağrı: ‘Bu milletin hakkını alana kadar durmayacağız’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingleri kapsamında bu akşam Malatya’da düzenlenecek miting için yurttaşlara çağrı yaptı.