Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor


Şirketler Yapay Zeka Becerilerine Sahip Çalışanları İşe Almayı Planlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı.

PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer aldı. 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlanan rapor, işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüler sunuyor.

2030 Yılına Kadar Küresel İşgücünde 170 Milyon Yeni İş Yaratılacak

Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişim, toplam istihdamda yüzde 7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep hızla artıyor. İşverenlerin yüzde 86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğine inanıyor.

Türkiye verilerine göre, yapılan bir rapora göre, Türkiye’de işletmelerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin yüzde 78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almayı planlıyor ve yüzde 70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamaları için eğitmeyi hedefliyor.

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, konuyla ilgili olarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu, küresel işgücünün ve iş dünyasının dönüşümüne dair önemli veriler içeriyor. Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor ve bu oran küresel ortalamayı aşıyor. Türkiye’de en hızlı gelişen beceriler arasında yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik bulunuyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojik yatırımların yanı sıra insan odaklı yönetim, eğitim ve yeni beceri kazandırma süreçlerine odaklanmak gerekiyor. Raporda, kurum kültürüne önem veren Türk kuruluşlarının çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık odaklı olduğu belirtiliyor” dedi.


Related Posts

2025 Hindistan Pakistan savaşı: İki ülke neden savaşıyor, Keşmir sorunu nedir?

Kuzey bölgelerdeki gerilimi tırmandıran Hindistan, dün başlattığı “Sindoor Operasyonu” kapsamında Pakistan’ın dokuz farklı noktasına füze saldırısı düzenledi. Yetkililer, operasyonun terör kaynaklı altyapıyı hedef aldığını belirtse de Mumbai yönetiminin bu adımı, iki nükleer güç arasındaki ilişkileri bir kez daha gerdi.

Trump’tan Kanada Başbakanı Carney’e olay yanıt

Kanada Başbakanı Mark Carney Salı günü Beyaz Saray’daki bir toplantı sırasında Başkan Donald Trump’a Kanada’nın asla satılık olmayacağını söyledi. Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olabileceğini defalarca dile getiren Trump ise bu sözlere “Asla asla …

Kocasının 8 yıldır sakladığı sır yüzünden hayatını kaybetti

Amerika’da yaşayan Denise Broadie isimli kadın kanser olduğunu sanıyordu… Fakat kocasının sakladığı bir sır yüzünden hayatını kaybetti.

Murat Yetkin: ABD Büyükelçisi’nin Ankara’ya gelişiyle PKK süreci hızlanacak

Murat Yetkin: ABD Büyükelçisi’nin Ankara’ya gelişiyle PKK süreci hızlanacak

Lokantaya av tüfeğiyle ateş açtı

Antalya’nın Manavgat ilçesinde kimliği belirsiz saldırgan, otomobiline binmek üzere olan 1 kişiye av tüfeğiyle ateş açtı. Saldırıya uğrayan ve saldırıyı gerçekleştiren kişi olay yerinden kaçarken, olay sırasında lokantada yemek yiyenlerin yaşadığı panik anları kameraya yansıdı.

Siyonizm’in kıskacında Dürziler

Dünyadaki 2 milyon Dürzi’nin yaklaşık 800 bini Suriye’de yaşadığı biliniyor. Dürziler ne kadar da dini bir yapı olarak bilinseler de zaman zaman siyaset ve çatışmalarda da aktif rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir